Date generale despre proiect Project description
Institutia coordonatoare About us
Director de proiect Project Manager
Rezumat Summary
Obiective Objectives
Beneficii estimate Estimated benefits
Activitati derulate in cadrul proiectului
Laboratoare Laboratories
Buget Budget

BENEFICII ESTIMATE

In cercetare: Pana in momentul includerii LAST in EARLINET, din partea Romaniei si zonei balcanice nu au existat contributii la bazele de date europene privind investigarea mediului prin teledectie activa laser, ceea ce a facut imposibila o investigare la nivel international care sa includa si acesta zona. In general regiunea balcanica furnizeaza doar medii pe perioade lungi de timp ale parametrilor de interes, si masurati doar la nivelul solului. Aceste date sunt insuficiente pentru realizarea unor analize cu buna rezolutie spatio-temporala sau pentru elaborarea unor prognoze, nu numai pentru teritoriile respective, ci si pentru teritoriile invecinate. Existenta unui laborator cu dotari la standarde internationale, viabil, care va furniza date reale va permite de asemenea imbunatatirea modelelor predictive.

In invatamant: Domeniul univestar – educativ reprezinta unul dintre domeniile in care acest proiect poate aduce contributii ulterioare prin sprijinul departamentelor de specialitate din universitati, prin facilitatea acordata studentilor de a lucra intr-un laborator cu dotari la standarde internationale si de a-si concepe lucrarile de licenta, disertatie sau doctorat intr-un domeniu nou si de mare interes. O parte dintre acesti tineri (din ce in ce mai multi pe masura ce domeniul va fi recunoscut si in Romania) vor fi atrasi de conditiile de lucru si de satisfactia unei cariere profesionale in tara, ceea ce va conduce la diminuarea exodului de inteligenta catre tarile dezvoltate. De asemenea va exista oportunitatea de a demonstra si in Romania beneficiile utilizarii tehnicilor de teledectie in investigari de mediu si necesitatea formarii de specialisti in domeniul protectiei, evaluarii si monitorizarii mediului, deci de infiintare a noi domenii de specializare in universitati.

In sectorul economic: Atat pe plan international cat si pe plan intern este necesara dezvoltarea de laboratoare de teledectie competitive care sa asigure monitorizarea mediului pentru depistarea infractionalitatilor de la distanta si in timp real intarind astfel capabilitatea de a lua masuri imediate de stopare a activitatilor poluante si participarea cu informatii la bazele de date internationale. Agentii economici si autoritatile de mediu pot beneficia de rapiditate, obiectivitate si acuratete in culegerea datelor de mediu, acestea fiind principalele avantaje ale utilizarii tehnicilor de teledetectie laser. In plus, o serie de parametri necesari imbunatatirii prognozelor meteo vor putea fi masurati si nu obtinuti din modele, ceea ce va conduce la reducerea semnificativa a erorilor. Aria mare de actiune a acestor tehnici asigura un plus de exactitate de asemenea in efectuarea studiilor de impact.

Potentiali beneficiari

In sectorul cercetare:

In sectorul invatamant: departamente/facultati de profil (stiinte aplicate, fizica mediului, optoelectronica, spectroscopie si laseri, fizica informatica) ale unitatilor de invatamant superior

In sectorul economic:

In sectorul social: comunitati locale.

O alta imbunatatire importanta a calitatii cercetarii desfasurata de centru va fi obtinuta prin implicarea tinerilor specialisti (studenti, studenti masteranzi si doctoranzi) in activitatea stiintifica. Garantarea acelorasi avantaje (conditii de lucru, echipamente ST, contacte internationale, libertate de exprimare) cu cele pe care le-ar putea avea in strainatate, va fi un bun argument in sprijinul integrarii lor, ceea ce va conduce la declansarea unui “fenomen de import de creiere” cel putin in cadrul LAST. In acest proiect vor fi implicati: 1 absolvent (2007) al Facultatii de Fizica din Universitatea Bucuresti, 2 absolventi (2007) de masterat si 4 doctoranzi. Toti acesti tineri sunt sau vor fi angajati pe posturi corespunzatoare pregatirii lor in cadrul LAST.