Date generale despre proiect Project description
Institutia coordonatoare About us
Director de proiect Project Manager
Rezumat Summary
Obiective Objectives
Beneficii estimate Estimated benefits
Activitati derulate in cadrul proiectului
Laboratoare Laboratories
Buget Budget

LABORATOARE

Sistemul LIDAR Raman

Unul din sistemele capabile sa furnizeze profile ale concentratiilor de ozon in troposfera este lidarul de ozon – DIAL (Differential Absorption LIDAR). Sistemul lidar de absorbtie diferentiala DIAL este bazat pe fenomenul de absorbtie diferentiala a radiatiei optice de moleculele din atmosfera. De aceea sistemul DIAL este folosit pentru masurarea concentratiilor de gaze atmosferice.

Sistem LIDAR Ozon

Unul din sistemele capabile sa furnizeze profile ale concentratiilor de ozon in troposfera este lidarul de ozon - DIAL (Differential Absorption LIDAR). Sistemul lidar de absorbtie diferentiala DIAL este bazat pe fenomenul de absorbtie diferentiala a radiatiei optice de moleculele din atmosfera. De aceea sistemul DIAL este folosit pentru masurarea concentratiilor de gaze atmosferice.

Particle sizer

Aerodynamic particle sizer este un sistem de masurare a distributiei dimensionale a particulelor de aerosoli dintr-un anumit interval dimensional. Acest tip de aparat determina dimensiunea particulelor in timp real utilizand ca informatie acceleratia acestora. Sistemele avand la baza tehnologia de masurare a „timpului de zbor” al particulelor presupune masurarea efectiva a acceleratiei aerosolilor in combinatie cu, curgerea gazului prin supapa de intrare. Dimensiunea aerodinamica a particulelor determina rata de accelerare a acesteia, deci particulele mai mari accelereaza mai incet datorita inertiei. Sistemul particle sizer inregistreaza intensitatea imprastiata pe particule in fiecare caz in parte, iar separat si distinctiv se masoara distributia dimensionala aerodinamica.De asemenea tehnica de analiza a acestui tip de determinare ia in considerare forma particulelor.

Nephelometrul

Nefelometrul integrator pe trei culori simultan pentru masurarea coeficientului imprastierii luminii in cazul aerosolului atmosferic la trei lungimi de unda: 450 nm (albastru), 550 nm (verde), si 700 nm (rosu) face masuratori instantanee dar poate fi folosit si pentru observatii continue de lunga durata pentru caracterizarea coeficientului de retroimprastiere a aerosolului atmospheric dar si a aerosolilor generati in laborator. Instrumentul este ideal in vederea realizarii studiilor de clima, de vizibilitate si de calitatea aerului, avand o sensibilitate foarte buna de pana la 2.0 × 10-7 /m a coeficientului imprastierii luminii (intr-un interval de 60-second de mediere temporala).